ponedjeljak, 03.03.2008.

Sova

Sova je ptica samotnica, koja predstavlja napuštene. Job u svojoj patnji naziva prijateljem sova:''Brat postah zmajevima i drug sovama.'' – njegovo svijetlo ga napušta, pa se tuži zbog svoje patnje i žudi za bogom čiju je naklonost nekad imao. Napušteni Krist kaže:''Ja sam kao sova iz pustinje.''( psalam 102:6, '' Postadoh kao gem u pustinji, ja sam kao sova na zidinama.''). Ovaj psalam često ima ovakav tekst u zaglavlju:''Molitva nevoljnoga, kada mu je teško, pa pred Gospodom izlijeva tugu svoju.'' Adam Klark ga naziva ''Molitva zarobljenih u Babilonu.'', kada su ovi bili skoro izmučeni ugnjetavanjem, okrutnošću i neimaštinom. Pošto voli mrak ona je povezana sa smrću i sa Đavolom, koji je Princ duhovne tame. On postavlja zamke za djecu Adamovu, za sovu se vjerovalo da dovodi svoje sljedbenike u zamku, koju je postavio lovac. Kod Kelta za ovu noćnu pticu se govorilo da je ''ptica lešina'' ili '' noćna vještica''. Azijski narodi vjeruju da vještica lete u liku sove i da noću kradu djecu.
Kršćanstvo je u sovi vidjelo simbol Krista, koji je dolazio onima koji sjede u mraku i pod smrtnom sjenkom. (Luka: 1:79: "Da obasjaš one koje sjede u tami i u sjeni smrtnoj, da uputiš noge naše na put mira."; Isaija: 9:2: "Narod koji hodi u tami vidjet će vidjelo veliko, i onima koji sjede u zemlji gdje je samrtna sjena zasvijetlit će vidjelo.") Ovo je slučaj sa sovama na slikama Kristovog stradanja. Rani mistici su vjerovali da sova ima neku supstancu koja zrači iz očiju i da time razbija mrak, što joj daje odličan noćni vid. Na isti način, svjetlost kojom Krist zrači razbija tamu ovog svijeta i omogućava čisto i pravedno usmjerenje. Krist- sova je predstavljen sa krstom na grudima ili na glavi .
U knjizi simbola, svjetlost ili mudrost Duha Svetog je predstavljena simbolom sove koja unosi svjetlost u mračne duše nevjernika. Grci su koristili sovu kao simbol mudrosti, i ona je kao takva simbol Sv. Jeroma. U Ateni je bila pažljivo odgajana; ta ljubav je prikazana na atenskom kovanom novcu. Njena reputacija mudre ptice dolazi otuda što je bila glasnik boginje Atene, poznate po mudrosti i proročkom daru. Jedan od njenih nadimaka je sjajno - oka. Kad su Grci branili zemlju od Perzijanaca let sove koja je proletjela prije bitke kod Salamine objavio im je da će biti pobjednici. Prema Homeru, sova je živjela na Kalipsinom otoku Ogigiji u društvu proročanskih morskih vrana. Na neki način mora da je naučila njihovu umjetnost, budući da su one imale svoj hram u blizini. Ona je također predstavnik mudrosti koja se stiče u samotnim molitvama pa se tako pojavljuje na slikama pustinjaka. . Pošto je sova mudrost, ona je istovremeno i simbol meditacije, povučenosti ili naučnika, pošto se učenjak često zatiče nagnut nad svicima papira ili nad knjigama.Za njeno ime Kinezi su vezivali pojam zločina, smrti i nezahvalne dece. Značenje sove je ambivalentno, ona je ptica mudrosti isto kao i tame, smrti. U Irskoj, hučanje talasa proriče smrt kraljeva, oštro kreštanje sovuljage nosi isto upozorenje.

- 11:30 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2008  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Ožujak 2008 (3)
Veljača 2008 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

hit counter





Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr
Lile